Ik heb soms klanten in mijn praktijk die erachter komen dat ze niet (helemaal) doen wat echt bij ze past. Dit levert een energielek op. En, hoe zonde, het potentieel wordt niet volledig benut. In deze blog leert een 8-jarige hoe het ook anders kan.

Wijs speelgoed

Vanmiddag was mijn zoon van acht aan het spelen met zijn Lego Chima, net nieuw van de Sint gekregen. Hij heeft een poppetje gekregen dat eruit ziet als een combinatie van een leeuw en een krokodil en heeft een groot zwaard met vuur en een bal aan ketting met punten. Het ziet er niet heel vriendelijk uit. Dat het goed speelgoed is, begrijp ik tijdens een fantastische uitleg erover. Er zitten kaartjes bij van de verschillende karakters. Op die kaartjes staat met getallen aan gegeven wat de kracht is op vier verschillende onderdelen. “Je moet altijd zorgen dat je ze inzet op dat onderdeel waar ze het meeste punten van hebben mama.” Zo logisch als wat. Er zit ook een blauwe bal bij; de chi. Degene die wint, krijgt deze bal. “Die krijgt het poppetje dan in zijn buik en dat geeft hem extra kracht.” Op mijn vraag wat die kleine mooie dingen zijn, krijg ik als antwoord; “dat zijn de diamanten die je kunt krijgen als je de chi hebt.”

Mooier kan ik het niet vertellen. Je kunt hier dan ook gerust stoppen met lezen. Als je ook de grote mensenversie wilt horen; lees dan verder.

Inzetten van je kracht in je werk

Ook in het echte leven heeft elk mens een eigen puntencombinatie mee gekregen; je talenten en ‘onderdelen’ die je beter aan een ander kunt overlaten. Als je doet wat bij je past, dan raak je elk besef van tijd en plaats kwijt. De term die daaraan gegeven is, is ‘flow’, maar zou net zo goed ‘chi’ kunnen heten. Als je dit hebt, dan komen de beloningen (lees; complimenten, nieuwe opdrachten, promotie) vanzelf naar je toe. De talenten van het werkzame leven! Voor iedereen beschikbaar, als je maar de waardes op je eigen ‘kaartje’ leert kennen en daarnaar handelt.