Er wordt vast ook weleens op jouw ‘rode knop’ gedrukt. Iemand maakt een opmerking of doet iets, waar jij van uit je slof schiet. Of waar jij je nog een dag over loopt op te winden. Terwijl, als je heel feitelijk naar de gebeurtenis kijkt, deze geen aanleiding geeft voor de heftigheid van jouw reactie.

Ik noem dat tijdens coachtrajecten ‘de rode knop’ Ik zie zo’n knop helemaal voor me (zie foto). Het is in een recent spelprogramma op TV (Push the red button) de knop die op straat door een argeloze voorbijganger een onbekende actie op kan starten.

Het makkelijkst lijkt het om de oorzaak van jouw reactie (het uit je slof schieten of inwendig opwinden) neer te leggen bij de veroorzaker ervan.

Maar daarmee loop je een belangrijke wegwijzer mis. Een wegwijzer op de route van jouw persoonlijke ontwikkeling. Deze rode knop geeft je namelijk belangrijke informatie!;

  • Iemand doet iets overvloedig wat jij te weinig doet.
  • Iemand doet iets niet wat jij wat jij te veel doet.
  • De actie raakt aan pijn vanuit het verleden.

Een voorbeeld; een collega deelt te pas en te onpas zijn ongenoegen over van alles en nog wat. Het irriteert je. Je houdt zelf van harmonie en denkt altijd twee keer na voordat je deelt als je het ergens niet mee eens bent of als iets niet goed voelt. Het risico van jouw gedrag is dat je sommige dingen bij jezelf houdt en deze niet deelt. Jij zou dus best wat meer jouw mening mogen laten horen.

Ander voorbeeld; als kind was er weinig aandacht voor dat wat jij belangrijk vindt. Als op latere leeftijd iemand jouw mening negeert, roept dat onbewust beelden uit het verleden op.

Door jezelf bewust te zijn van je overtrokken reactie en je vervolgens af te vragen op welke knop er nu precies gedrukt werd, leer je een schat aan informatie over jezelf!

Ilse van den Helder (www.b-rightcoaching.nl) coacht teams en individuen. Zij doet dit vanuit haar praktijk in Nieuwkoop. Op zoek naar meer inspiratie? Mail haar gerust ilse@b-rightcoaching.nl.